Veelgestelde vragen
Heb je vragen over de campagne Kraanwater Graag, de Kraanwaterkaart of over kraanwater? Hieronder vind je antwoord op de veelgestelde vragen, door op een vraag te klikken komt het antwoord tevoorschijn. Staat je vraag er niet tussen? Via de contactpagina kun je jouw vraag stellen.
In veel landen om ons heen is het heel normaal om kraanwater op tafel te zetten, in de horeca of thuis, maar hier is dat nog niet het geval. Ondanks dat ons kraanwater tot het beste van de wereld behoort, staat het niet standaard op tafel, al zouden (81%) veel Nederlanders dat graag anders zien. Daarom doen wij hard ons best om kraanwater de normaalste zaak van de wereld te maken, ook op festivals en in de horeca!
Ja, het komt nog steeds regelmatig voor dat kraanwater wordt geweigerd, of dat festivalbezoekers verplicht zijn duur water te kopen – terwijl mensen soms lang staan te dansen terwijl het warm is. Dat is niet gezond en ook niet erg duurzaam. Daarnaast hebben veel Nederlanders nog schroom om buitenshuis om kraanwater te vragen, bijvoorbeeld als ze uit eten gaan. Met deze actie willen we de kraanwatervraag en daarmee ook het kraanwateraanbod van horeca en festivals stimuleren. Want als we allemaal om kraanwater durven vragen, wordt het vanzelf normaal.
Nee dat hoeft niet. Het is natuurlijk aan de horecaondernemer of het festival zelf om iets in rekening te brengen voor bijvoorbeeld de service of het koelen van het water. Maar waar het ons om gaat is dat we een cultuurverandering nodig hebben in Nederland. In de landen om ons heen is het volkomen normaal dat er standaard kraanwater geserveerd wordt. Hier is dat niet zo, terwijl de kwaliteit zo goed is. Wij vinden dat kraanwater er gewoon moet zijn.
Kraanwater hoeft niet te worden verpakt en levert dus geen verpakkingsafval op. Ook hoeft kraanwater niet met vrachtwagens te worden vervoerd. Daardoor is kraanwater 400 keer minder belastend voor het milieu dan voorverpakt water.
Door genoeg kraanwater te drinken houd je de vochtbalans in je lichaam op peil. Kraanwater bevat mineralen zoals calcium, en bevat 0 calorieën. Het is daarmee de beste dorstlesser.
We proberen via samenwerkingen, zoals met de Bevrijdingsfestivals, te zorgen voor een betere beschikbaarheid van kraanwater op evenementen. We plaatsen watertappunten in samenwerking met gemeenten zodat je ook buitenshuis kraanwater kunt tappen. Daarnaast startten wij een petitie (www.overkraanwatergraag.nl) om ervoor te zorgen dat het normaal wordt om kraanwater te krijgen, zowel op festivals als in de horeca. Onze wens is dat kraanwater beter beschikbaar wordt voor iedereen, het is tenslotte een eerste levensbehoefte.
De Bevrijdingsfestivals en wij vinden dat het gewoon moet worden om kraanwater te kunnen drinken op festivals. Hiervoor moeten wel de nodige voorzieningen worden aangelegd. Daarom vragen we een kleine vergoeding zodat je de hele dag lekker kraanwater kunt tappen.
En misschien wel de beste reden: kraanwater is een kwaliteitsproduct en kwaliteit mag best iets kosten.
Een deel is om de kosten van het flesje te dekken en de rest gaat naar de organisatie van de bevrijdingsfestivals. Die gebruiken dit om hun festivals, rond het vieren van de vrijheid, te versterken en verduurzamen.
Door een kraanwaterselfie op de Kraanwaterkaart te plaatsen. Op deze selfie ben je zelf (deels) in beeld met een glas, flesje of beker kraanwater. Zie voor meer informatie hierover de pagina 'spelvoorwaarden'.
Zo vaak als je wilt, maar niet meer dan één keer per dag.
De voorwaarden omtrent het plaatsen van de tappunten verschillen per provincie. Er doen verschillende drinkwaterbedrijven mee aan de campagne Kraanwater graag, deze drinkwaterbedrijven hanteren elk andere voorwaarden. Zie hiervoor de pagina ‘spelvoorwaarden’.
De voorwaarden omtrent het plaatsen van de (binnen)watertappunten verschillen per provincie.
Voor het verzorgingsgebied van Vitens en Brabant Water geldt:
De gemeente waar het tappunt komt te staan, wordt eigenaar van het tappunt en draagt zorg voor de jaarlijkse onderhoudskosten. De winnaar wordt beloond met zijn/ haar naam op het tappunt, maar verkrijgt daarmee geen eigendomsrechten op het tappunt.
Voor het verzorgingsgebied van PWN geldt:
De sportvereniging waar het binnenwatertappunt komt te staan, wordt eigenaar van het binnenwatertappunt en draagt zorg voor het eventuele onderhoud en de daarbij horende kosten. De winnaar wordt beloond met zijn/ haar naam op het binnenwatertappunt, maar verkrijgt daarmee geen eigendomsrechten op het tappunt. De eigendomsrechten worden overgedragen aan de desbetreffende sportvereniging.
Zie voor meer informatie de pagina ‘spelvoorwaarden’.